Kanal İstanbul projesinin yapımı için 30 milyar dolar teklif veren işadamı Serdar İnan, proje için yabancı yatırımcı arayışına başladı. Davet üzerine İran’a giden İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Türkiye’ye yatırım desteğiyle döndü. İnan “İran’da boşta 300 milyar dolar para var” dedi.
3-6 Haziran tarihleri arasında Tahran’da pek çok yatırımcı işadamı, gayrimenkul sektörü lider firmaları, bankalar ve resmi kuruluşlar ile görüşmeler gerçekleştiren İnan, hem bu ülkeye know how satmak hem de 3.5 milyonluk yeni bir kent yaratacak olan Yeni İstanbul projesine kaynak sağlamak konusunda İran ticari ateşesiyle birlikte rapor hazırlıyor. İşte İnan’ın mesajları:
300 milyar dolarları var
“İran’da hiç bir yere kanalize edilemeyen 300 milyar dolarlık kaynak var. Bu ülkede işgücü ve proje yok, tüketim iştahı yok. Bu paranın ekonomiye kazandırılması dünyanın da hayrına. Çünkü boşta kaldığı zaman silahlanmaya gidiyor. Türkiye’de ise muazzam bir proje geliştirme teknolojisi, işgücü ve projeler var, para yok. Öyle ise bu iki ülkenin ekonomik bir evlilik yapması gerekiyor. Bu ülkenin Türkiye üzerinden dünyaya entegre edilmesinde İran, Türkiye, hatta ABD ve İsrail için bile fayda var. Ama halen zayıf olan iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi lazım. İran’ın dünyaya açılacak tek kapısı şu anda Türkiye.“
Yeni İstanbul’a 200 milyar dolar gerek
İran’daki sermayeyi getirmeye çalışıyoruz. Yeni İstanbul’un maliyeti 200 milyar doları bulur ve yabancı sermaye olmadan 10-15 yılda bitirilemez. Bu kaynak da İran, Arap dünyası ve Rusya’dan sağlanabilir. Biz oradayken İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejat, Türkiye’den etkilendi ve gayrimenkul projesi açıkladı, herkese villa yapması için 1000 metrekarelik arsa verecek.
İran büyükelçisi aradı
İran Büyükelçisi (dün) aradı. İran ticaret ataşesi ile de biraraya geleceğiz. Ben temaslarımı aktaracağım, bu konuda rapor hazırlıyacağız. Tahran’da deneme amaçlı bir projeye başlıyoruz. İranlı bir finans kuruluşu ile ön anlaşma yaptık. Otopark, dükkan ve işyerlerinden oluşan karma bir proje yapacağız. Yeni bir yasal düzenleme çıkarmışlar. Bu ülkeye gelen para devlet güvencesinde. İstediğiniz zaman çıkartabiliyorsunuz.
S.Arabistan’da şirket kurdum
Suudi Arabistan’da Riyad merkezli bir şirket kurduk. Ekip oluşturuyoruz. Arap yarımadasına ve Kuzey Afrika’ya Yeni İstanbul’u pazarlayacağız. Rusya’da benzer çalışma başlattık. Bu, bir İstanbul projesi olduğu için uğraşıyorum. Çanakkale projesine kimse para vermez. İstanbul dünyanın başkenti. Birileri bunun Ankara’nın değerini azaltmak olduğunu sanıyor. Birşeyin değerini artırmak diğerini azaltmaz. Hatta İstanbul değerlendikçe Ankara da değer alır. Rakibinle birlikte algılanırsın, Fener’in hisseleri düşerken rakiplerinin hisseleri aynı yerde mi kalıyor?
Norman Foster ilgileniyor
Dünyanın en büyük mimarlarından Norman Foster, gelecek hafta projeyle ilgili görüşmek üzere İstanbul’a geliyor. Bizim mimarlardan ise ses çıkmıyor. Hayalleri mi bitmiş anlamadım. Esas erki elinde olan iktidar bunu yapacağım diyor, seçimi de kazanmış. Bir mimar başka ne ister?
Bu iktidarla serap değil bunlar
Hayal ile serapı birbirinden ayırmak lazım. Biz 2008′de Haliç’i Karadeniz’e bağlayacak bir proje açıkladığımızda yankılanmamıştı. Kanal İstanbul’u akıl edemedim, bu daha güzel bir proje oysa. O zamanlar bunu ben söylesem, Serdar kafayı yemiş derlerdi. Ama iktidar söylediğinde bu artık serap olmaktan çıktı. Artık kaleyi görüyoruz, rüzgar da olsa o topa vururuz, bir şekilde kaleye girer. Eskiden kale yoktu. Daha önce topu nereye atacağımız belli değildi. Biz de farklı projeler açıklayacağız.
Marmara’ya ayrı bir boğaz oluşturup adalar yapacağız. Marmara Ring İstanbul projesi ise çok ulaşıma yönelik olacak, İstanbul’dan Balıkesir’e bir saatte gidilecek. Karadeniz’de yapılması gereken adalar var. Ayrıca Büyükçekmeceli bir kardeşimiz, Ferdi Yılmaz bir proje getirdi, Tac-i İstanbul. Manevi değeri olan bir proje. Onun da olması gerektiğine inanıyoruz.
Leave a Reply